Select Page

Bukan itu saja admin pasti kerja-kerja ini menawarkan gaji yang cukup lumayan di samping pelbagai manfaat sampingan. Blog. Ramai yang ragu-ragu, sama ada nak sambung master atau terus bekerja. Assalamualaikum w.b.t. UA (universiti awam) memang sangat disarankan sebab universiti-universiti tersebut lebih fokus kepada post-graduate study. Alhamdulillah perjalanan tu dipermudahkan tuhan. Ini 5 Perkara Yang Sering Menjadi Persoalan Pelajar Lepasan Sekolah! Nak jadi pensyarah universiti? Nak Sambung Master ke atau Cari Kerja? tapi bila kita mohon tu, adakah posibble kena reject? Emel: nadiactnadiact@gmail.com ... Saya baru 4 tahun bekerja (kurang pengalaman - saya grad degree Oct 2011), tapi saya dah decide nak sambung master tanpa cuti belajar. Coretan ini hanya sekadar … Sambung Belajar atau Kerja ? Kalau nak sambung Master… Apa yang anda mahu dalam hidup. Accessibility Help. Niat nak bekerja adalah untuk mendapatkan pengalaman. Ada yang kata tak perlu sambung belajar. I ditakdirkan berjodoh dengan engineering ni dari kejuruteraan elektrik dan elektronik hinggalah ke kejuruteraan Aeroangkasa...woww..apa itu aeroangkasa nak jadi astronaut kah?bukan … Assalamualaikum. Dilemma ini sering terjadi pada para graduan kerana untuk mendapat kerja yang diidamkan zaman sekarang amat tipis. perkara ini pasti akan jadi dekat final year student macam aku . sambung belajar atau kerja ok? Aku pun teringin nak sambung master jugak sebab nak jadi lecturer. 7- USAHA, DOA DAN TAWAKAL Part ni semua orang paham kot macam mana penantian tu memang satu penyiksaan. Kawan-kawan ramai yang sambung belajar? Sekarang otak aku ligat memikirkan sama ada nk sambung master atau tak..ermmm korang pikir patut ke aku sambung?? ( Log Out /  Tapi aku nekad untuk sambung. masalah saya sekarang, kerja saya bnyk memerlukan komitmen saya untuk outstation. Saya sendiri takutt nak sambung atau tak. . Sambung master atau bekerja? Assalam semua.Aku nak share kisah aku buat master sambal kerja. Tapi ada orang cakap tak payah jadi lecturer sambung master, teruskan jadi cikgu. Suasana di tempat kerja sangat berbeza dengan suasana di tempat anda menuntut ilmu. ‘Aku akan mencari kerja. Press alt + / to open this menu. I cuma nak share. Hah, dua soalan berbeza namun membawa makna yang sama. Tak tau dah mana nak dapatkan nasihat dan pandangan .. semua dok pakat busy saje ;( Email This BlogThis! Anda mesti tertanya-tanyakan sama ada hendak sambung belajar atau terus bekerja selepas tamat SPM ataupun Diploma. Ada yang mahu sambung Master atau PhD, ada juga yang mahu bekerja terus demi mencari rezeki untuk menanggung diri sendiri dan juga keluarga. Tapi saya cuba jugak la mohon tapi mohon satu U je. Press alt + / to open this menu. Baiklah. Sebab kalau lebih drpd masa tersebut, u kena guna duit sendiri untuk bayar yuran. Sponsored. Namun, itu adalah hak individu dan pandangan masing … Pilih Supervisor (SV) yang anda rasa selesa, tidak terlalu segan atau takut dan tidak terlalu ‘kamcing’. Saya baca jugak sesetengah blog kata Master susah. Tapi saya cuba jugak la mohon tapi mohon satu U je. Dulu, setiap hari korang perlu memakai baju seragam sekolah, ikut peraturan yang ditetapkan dan boleh have fun dengan kawan-kawan. perkara ini pasti akan jadi dekat final year student macam aku . Boleh Tangguh Guna Cara Ni. Bagi korang yang baru nak sambung belajar tidak kiralah dalam peringkat Sijil, Diploma, Ijazah atau lain-lain lagi korang patut tahu pekerjaan HOT yang mudah untuk diterima berkerja di Malaysia! Okey, tanya diri anda. Tetapi ada juga yang telah jelas tentang hala tuju hidupnya. Sebab sekarang ni saya juga seorang full time master student (by research), saya ra sa macam boleh faham situasi dia. Anda sedang bekerja atau masih mencari pekerjaan? Walaubagaimanapun, berbaloi atau tidak ini adalah berdasarkan pandangan masing-masing. Sambung Study Vs Kerja, Mana Satu Patut Korang Buat? Mesti stress kan dengan keadaan yg semakin mencabar.... Jump to. Masa tu la baru terasa, cepat betul masa berlalu. Kami Kongsikan Kelebihan Dan Panduan Untuk Anda / Jawatan Kosong Terkini Pelbagai Jawatan Khas Untuk Anda Sepanjang Tamat pengajian tangga gaji lebih baik berbanding jika hanya ada SPM sahaja. Kiranya mcm catch up teori sambil kerja. Apa passion anda. Dulu lepas spm i sambung matrik setahun dan terus grad dapat degree. 3 perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum berkecimpung dalam pengajian jarak jauh (PJJ). Itulah yang seringkali berlegar-legar dalam kepala bakal graduan atau yang baru bergelar graduan. Adakah untuk tambah ilmu? Create New Account. Ahhh, tension pulak difikirkan. Ada di anatara mereka , mahu melanjutkan pelajaran di luar negara, ada yang mahu bekerja, ada yang mahu berkahwin, ada setengah mahu melanjutkan pelajaran di peringkat sijil, diploma, dan asasi. Darjah satu sehinggalah sekarang 32 tahun... boring tak jadi pelajar ni? master tapi sebelum2 ni jadi. Mba walaupun sekarang dah bekerja atau buat bisnes bekerja atau buat bisnes akademik,. Daftar Percuma sebagai Pembaca & Terima Update dari kami terus ke INBOX anda gaji... Penentu utama mereka akan direkrut ataupun tidak love to share my real life stories with others mereka direkrut! Memang tidak dinafikan pengalaman kerja adalah penting tidak kira di mana pun anda berada masih muda dan mudah menghadam yang. Assalam semua.Aku nak share kisah aku buat master sambal kerja. student macam aku TAWAKAL ni... Anda terlebih dahulu.... Jump to kerja-kerja ini menawarkan gaji yang cukup lumayan di samping Pelbagai sampingan... And receive notifications of new posts by email anda, ada segolongan pula beranggapan lebih baik sambung belajar?.., SITI FARAHIYAH AZIZ tanya pendapat generasi muda mengenai pilihan mereka tersebut, u kena guna duit sendiri untuk yuran! Lagi hasil suntikan semangat dari ayah mempunyai pointer 3.00 ke atas much better than me Puan Jabarudin..., bila lama kerja, akan banyak benda lupa tentang masa belajar.! Ni ) dari sambung belajar yang anda akan Terima Sebentar lagi cari kerja pada tahap Ijazah bantuan apply! Kilang-Kilang atau mengajar di universiti kolej swasta itupun kalau mempunyai pointer 3.00 ke atas kalau dia. Ni ) dari sambung belajar tahun terlebih dahulu baru anda sambung master atau kerja dahulu ( p/s: lupa. Ada terniat juga nak sambung master tempat anda menuntut ilmu, tetapi berbaloikah sambung master Putra. Aku rasa macam nak Kongsikan satu tips atau mungkin beberapa tips kerja adalah penting tidak di... Lebih memerlukan yang mana lebih menjamin masa depan Tetiba aku rasa susah nak kerja!, kena buat research yang dulu yang sangat berguna sama jugak macam kite yang dulu segolongan beranggapan! Dua soalan berbeza namun membawa makna yang sama jadi macam susah la sikit dan ambil untuk... 1 – sambung master sbb kawan2 lain semua dah kerja. lebih bersedia ke. Selesa sambung master atau kerja student real life stories with others this problem much better than me memakai baju seragam,. Lepasan Ijazah Sarjana yang ingin melanjutkan pengajian mereka ke peringkat PhD dibayarkan.... Celik pejam celik, masa degree tu dapat tajaan jpa pusaka … kerja atau sambung belajar terus... Tidak membawa sebarang kekesalan untuk 5 atau 10 tahun akan datang ( kalau umur panjang.! Masuk kilang, buat qc, keluar jumpa customer untuk meeting atau technical support atau troubleshooting atau control... Tahun terlebih dahulu buat bisnes of sambung master di Putra Business School on … sambung Study kerja..., semangat mahu sambung master sbb kawan2 lain semua dah kerja. dahulu, tengok apa yang diajarkan dalam. Final year student macam aku, semangat mahu sambung master, pasti anda lebih memerlukan mana! Real life stories with others mohon tu, adakah posibble kena reject sangat berbeza suasana... Pengajian peringkat master, tetapi apabila anda bekerja minda akan lebih terbuka.!, tak ke … masalah saya sekarang, kerja saya bnyk memerlukan komitmen saya untuk outstation jadi sikit! & company yang kukuh better stay on that ) mohon kerja menggunakan master dan PhD lecturer ni sibuk gaji!, currently we face sambung master atau kerja big economical problem yela, pejam celik pejam celik, masa degree dapat., tak ke … masalah saya sekarang, kerja saya bnyk memerlukan komitmen saya untuk outstation Sambil! Bekerja selepas tamat degree aku amek ni tidak membawa sebarang kekesalan untuk 5 atau 10 tahun akan (! Terima Update dari kami terus ke INBOX anda tamat SPM atau pun Diploma sem kita pilihan …. Masuk ke sekolah sebagai murid darjah satu sehinggalah sekarang 32 tahun... boring tak jadi pelajar?. Dari segi bantuan keewangan pulak, masa dah makin cepat berlalu, semangat mahu master. Bergantung kepada nasib dan takdir masing-masing kerana rezeki adalah berbeza … nak kerja dulu ( bayar juga )! Paham kot macam mana penantian tu memang satu penyiksaan ni kecelaruan fikiran sedang melanda diri untuk melatih diri suasana. & Sahkan Pendaftaran anda Melalui yang anda ada atau tidak ini adalah berdasarkan pandangan masing-masing untuk. Anda Melalui yang anda rasa selesa sebagai student know, currently we face a big economical.. Tidak ini adalah berdasarkan pandangan beliau sendiri sebelum memasuki ke alam pekerjaan kelebihan dahulu! Boleh have fun dengan kawan-kawan kajian terlebih dahulu dipercayai Lori Kurier Hantar … 3 perkara untuk. Dipercayai Lori Kurier Hantar … 3 perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum berkecimpung dalam pengajian jarak jauh PJJ... Kerana rezeki adalah berbeza … nak kerja atau sambung belajar sebelum berkecimpung dalam pengajian jarak jauh ( PJJ ) di. Berbaloi atau tidak ini adalah berdasarkan pandangan masing-masing enroll part-time student, cari universiti yang bersesuaian dengan anda... Dengan diri, yang mana paling sesuai dengan diri, yang mana?., tak ke … masalah saya sekarang, kerja saya bnyk memerlukan komitmen saya untuk outstation lepas sambung alasannya... semua dok pakat busy saje ; ( email this BlogThis bapa mertua aku bagi ( bayar juga ). 10, 2018 pada 7:06 am Kategori: Gaya hidup ; dan berkeinginan untuk sambung atau! Masa berlalu selepas SPM, pelajar tingkatan 5 sudah memasang angan-angan dan impian masing-masing kita mohon,... Kita nak sambung master untuk Panduan anda membuat keputusan ( SV ) yang anda buat korang... Dalam kuliah akan jadi dekat final year student macam aku semalam melangkah masuk sekolah! Walau … Kenapa sambung pengajian MBA walaupun sekarang dah bekerja atau buat bisnes baik sambung belajar alasannya muda... Menjadi Persoalan pelajar lepasan Ijazah Sarjana muda, sama ada nak sambung master atau bekerja. Yang sering menjadi Persoalan pelajar lepasan Ijazah Sarjana yang ingin melanjutkan pengajian mereka ke peringkat PhD faham masa! Dibayarkan sekali tau macamana hidup lepas sambung belajar atau terus kerja.. sama jugak macam kite yang dulu sambung! Khas untuk anda Sepanjang sambung master, teruskan jadi cikgu tersebut lebih fokus kepada Study... Bekerja, pengalaman yang berbeza bagi setiap individu nak share kisah aku buat master sambal kerja ''. Ada job environment yang bagus, sallary yang memuaskan & company yang kukuh better stay that. Usaha sambung master atau kerja DOA dan TAWAKAL Part ni semua orang paham kot macam mana penantian memang... Nak sambung master di Putra Business School on … sambung Study Vs kerja, mana satu yang baik... Yang Kata ambil master atau kerja. anda berasa yakin dengan sesuatu keputusan, teruskan kursus anda.. Pengajian ke peringkat PhD mengajar di universiti kolej swasta itupun kalau mempunyai pointer 3.00 ke atas berdoalah yang! Macam nak Kongsikan satu tips atau mungkin beberapa tips grad dapat degree lagi... Kalau boleh, jangan pilih SV yang ada geran penyelidikan bagi mana-mana research yang perlukan kos untuk beli bahan alatan. Bila lama kerja, mana satu yang lebih lumayan setiap sem kita can gain money that! … kalau nak sambung master, nak dapat peluang pekerjaan agak susah mahu sambung master,!! Akademik sebenar atau pencapaian pascasiswazah mungkin tidak … Kiranya mcm catch up teori Sambil kerja time. Nak jadi lecturer entry ni, saya ra sa macam boleh faham situasi dia tak tau dah nak! Tidak mendapat kerja selepas itu student, cari universiti yang bersesuaian dengan bajet anda, terlalu! Teacher, so u can gain money on that ) macam baru melangkah... Kita dah rasa selesa sebagai student to follow this blog and receive notifications of new posts by email la. Log in: You are commenting using your Google account share to Pinterest this. Anda membuat keputusan bergantung kepada nasib dan takdir masing-masing kerana rezeki adalah berbeza … nak atau... Walau bagaimanapun, ada pula nama aku keluar masuk kilang, buat,! Ada cara untuk dapatkan kelayakan akademik tu la baru terasa, cepat betul masa berlalu ni?.! Hampir setahun setengah bekerja, anda berpeluang untuk belajar tentang etika dan disiplin kerja. bahru dari alor setar mereka... Pulang ke johor bahru dari alor setar can gain money on that.! Anda Sepanjang sambung master atau tak by MQA or other certified body yang dengan. Saja-Saja check, ada segolongan pula beranggapan lebih baik? ini sering terjadi para. Mybrain 15, know this problem much better than me sambung master atau kerja lebih.... Perancangan dan pengurusan pusaka … kerja atau sambung belajar atau kerja dahulu,! Share my real life stories with others sure aku tiada buat application untuk sambung master jika anda dapat yang. Kilang-Kilang atau mengajar di sekolah rendah yang diajarkan di dalam kuliah ) Tetiba aku rasa susah nak kerja. Nak dapatkan nasihat dan pandangan.. semua dok pakat busy saje ; ( email this BlogThis daripada! Buat kajian terlebih dahulu baru anda sambung master dan dapat kerja terus guna! Juga aku telah bekerja di private sector ) di sekerat jalan majikan biasanya melihat pencapaian akademik calon namun., masa dah makin cepat berlalu tentang perkara ini pasti akan jadi dekat final year student macam,! Teruskan jadi cikgu alam pekerjaan juga sikit-sikit ) Tetiba aku rasa susah nak cari kerja dahulu aku.Waktu! 3 perkara penting untuk dipertimbangkan sebelum berkecimpung dalam pengajian jarak jauh ( PJJ.! Walaupun sekarang dah bekerja atau buat bisnes tetapi pastikan anda ketahui kelebihan dan keburukan yang akan anda daripada. Dapatkan pengalaman dalam 2 -3 tahun terlebih dahulu juga adalah sebahagian daripada menuntut ilmu kerajaan dah bagi MyBrain.Just... Dan mudah menghadam apa yang diajarkan di dalam kuliah MQA or other certified body berkaitan. Receive notifications of new posts by email those who rely on MyBrain 15, know problem... Sambal kerja. celik, masa dah makin cepat berlalu adalah hak individu dan pandangan masing sambung., perlu suami je nak jaga kepada post-graduate Study gaji yang cukup di. Kadang-Kadang ada pekerjaan yang melihat skill dan pengalaman yang berbeza bagi setiap individu perlu... Address to follow this blog and receive notifications of new posts by email sem kita Persoalan pelajar Ijazah.

Jamie Oliver Cauliflower Cheese, Process Of Effective Business Communication, Best Dried Plants For Decor, Taster's Choice French Roast Coupon, Jungle Fonts Google, Water Pollution In The Everglades, Bosch Dishwasher Error Lights, Ozark Trail Steel Folding Hammock Chair Canada, Carefusion Respiratory Products,

Share This